SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

TAHARA BAHSİ

<< 74 >>

DEVAM: 37. Köpeğin Artığı İle  Abdest Almak

 

حَدَّثَنَا أَحْمَدُ بْنُ مُحَمَّدِ بْنِ حَنْبَلٍ حَدَّثَنَا يَحْيَى بْنُ سَعِيدٍ عَنْ شُعْبَةَ حَدَّثَنَا أَبُو التَّيَّاحِ عَنْ مُطَرِّفٍ عَنْ ابْنِ مُغَفَّلٍ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَمَرَ بِقَتْلِ الْكِلَابِ ثُمَّ قَالَ مَا لَهُمْ وَلَهَا فَرَخَّصَ فِي كَلْبِ الصَّيْدِ وَفِي كَلْبِ الْغَنَمِ وَقَالَ إِذَا وَلَغَ الْكَلْبُ فِي الْإِنَاءِ فَاغْسِلُوهُ سَبْعَ مِرَارٍ وَالثَّامِنَةُ عَفِّرُوهُ بِالتُّرَابِ قَالَ أَبُو دَاوُد وَهَكَذَا قَالَ ابْنُ مُغَفَّلٍ

 

Abdullah b. Muğaffel'den, dedi ki; Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) köpeklerin öldürülmesini emretti. Sonra da "Bu insanlara ne oluyor ki (bütün) köpekleri öldürüyorlar?" buyurdu. Koyun ve av köpeğinin öldürülmemesine ruhsat verdi. Sonra şöyle buyurdu: "Köpek bir kabı yaladığı zaman onu yedi kez (su ile) yıkayın, sekizincide toprakla ovuşturun!"

 

Ebu Davad dedi ki: "İbn Muğaffel böyle dedi."

 

 

Diğer tahric: Müslim, tahare; Nesaî, tahare; miyah; İbn Mace, tahare; Darimi, vudu';  Ahmed b. Hanbel,

 

AÇIKLAMA:     Köpeklerin öldürülmesinin sebebi Müslim'de şöyle açıklanmıştır:”Cebrail (aleyhisselam) Resulüllah (s.a.v.) ile belli bir saatte buluşmak üzere sözleşmişti. Saat geldiği halde Cibril gelmedi. Resulullah (s.a.v.)'in elinde bir sopa vardı, onu elinden bıraktı ve: "Ne Allah vadini bozar, ne de Resulleri" dedi. Sonra bakındı, bir de ne görsün sedirin altında bir köpek eniği!

 

“Ya Alşe; bu köpek boraya ne zaman girdi?" diye sordu. Aişe; "Vallahi bilmiyorum, dedi. Derhal köpek çıkarıldı. Ve hemen arkasından Cibril geldi. Resulullah (s.a.v.)

 

“Benimle sözleştin, ben seni bekledim. Ama gelmedin" dedi. Bunun üzerine Cibril: “Bana senin evindeki köpek mani oldu. Biz içinde köpek ve resim bulunan eve girmeyiz" dedi.

 

Resulullah o gün sabah olur olmaz köpeklerin öldürülmesini emretti. Hatta küçük bahçe köpeğini öldürüp, büyük bahçe köpeğini bırakıyordu. [Müslim, libas; Nesai, sayd; bk. Ebu Davud, 227 no'lu hadis]

 

Bunun sebebi "o zamanki halkın, gönlünü köpek besteme sevdasına kaptırmasıdır" diyenler de vardır. Fakat hadis-i şerifte belirtildiği gibi, daha sonra bu köpekleri öldürme emri yürürlükten kaldırıldı. Ancak bu emir siyah ve yırtıcı köpekler için geçerli oldu. Ulema'nın bir kısmı bu görüştedir, ulemanın ekserisi ile imam Malik ve taraftarları ise, "Beş şey vardır ki Haremi Şerifde de öldürtilebilir" mealindeki 1846-1848.hadislere dayanarak beslenmelerine izin verilen çoban, av ve ziraat köpekleri dışında bütün köpeklerin öldürüleceğine hükmetmişlerdir. Yırtıcı köpeklerin öldürülmeleri günümüzde de görülen bir hadisdir. Bu sebeble yırtıcı köpeklerin öldürülmelerine itiraz söz konusu değildir.

 

İbn Kuteybe konuyu şöyle açıklamaktadır: "Çünkü köpeklerin alacasız siyah olanları, insanlara en zararlı olanı ve en ısırganıdır. Köpekler de diğerlerinden ziyade onlara saldırırlar. Bununla beraber o faydası en az olan ve bekçiliği en kötü olandır. Avlamaktan en uzak (kabiliyetsiz) olan ve en çok uyuklayan da odur. [İbn Kuteybe, Hadis Müdafaası,134]

 

(Mahir): Alman Doberman cinsi köpeğin siyah rengi ve 8 yaşından sonra kendi sahibini dahi tanıyamayıp yemesi tüm dünya tarafından bilinmektedir.

 

Hz. Nebi "Siyah köpek şeytandır" (bk. 702 nolu hadis) beyanı ile siyah köpeğin, köpeklerin en kötüsü olduğunu ifade etmek istemiştir. Tıpkı, "O azgın şeytan'dan başka bir şey değildir", "O ancak parçalayıcı bir arslandır", "o parçalayıcı bir kurttur" denildiği gibi... Bu sözler ile sadece o kimsenin bunlara benzediği kast edilir.[İbn Kuteybe Hadis Müdafaası, s,184]

 

Resulullah'ın Medine'nin köpeklerini öldürtmesine gelince bunda onun, "Eğer köpekler ümmetlerden bir ümmet olmasaydı onların öldürülmelerini emrederdim."[Müsned...] beyanını nakz edecek bir şey yoktur. Çünkü Medine onun zamanında, meleğin vahy indirdiği yer idi. Rahmet melekleri ise, içinde köpek veya resim bulunan eve girmediğinden, Medine'de evlerde köpek beslemek yasaklandı. Bu yasağa aldırış etmeyerek köpek besleyen kimseler de evleri rahmet meleklerinden mahrum kalmak suretiyle cezalandırıldı. Ancak Azrail aleyhisselam ve Hafaza Melekleri ise, her eve girerler.

 

Ulema metinde geçen "Köpeklerden banlara ne?" sözünden, "niçin evlerinde köpek besliyorlar?" manasım çıkararak ihtiyaç olmaksızın sadece zevk için köpek beslemenin haram olduğunda ittifak etmişlerdir. Fakat ihtiyaç duyulduğu zaman köpek beslemekte bir sakınca görmemişlerdir.

 

Avcılık için, hayvanları ve ekinleri beklemek için köpek bir ihtiyaçtır. Bu nedenle bu durumlarda köpek beslemek caizse de, talim için ve evleri beklemek için beslemekte ihtilaf vardır. Bu hususta mezheblerin görüşü şöyledir:

 

1. Şafıi ulemasından Nevevi şöyle demektedir: Bizim mezhebimize göre, ihtiyaç yokken köpek edinmek haramdır. Ama av, ziraat ve hayvan muhafazası gibi işler için köpek edinilmesi caizdir. Evleri, sokakları ve bunlara benzer yerleri muhafaza için köpek edinilip edinilemeyeccği hususunda iki görüş vardır. Birinci görüşe göre caiz değildir. Çünkü hadislerin zahirleri ziraat, av ve çoban köpeğinden başkasını açıkça yasak etmektedir. Esah (doğru) olan görüşe göre, bu üç çeşit köpeğe kıyas edilerek diğerlerini edinmek de caizdir. Acaba köpek yavrusu edinerek av, ziraat ve hayvan muhafazası hususlarında eğiterek yetiştirmek caiz midir? Bu meselede de iki görüş vardır. Doğru olanı ise caiz oluşudur.

 

2. Malikilerden bazıları, edinilmesi calz olan köpeğin hangi köpek olduğuna bu hadisi delil getirmişlerdin Bu nedenle çoban köpeği, av köpeği ve ekinleri bekleyen köpeğin beslenmesinde bir sakınca yoktur, demişlerdir. Aynı zamanda bu cins köpeklerin temiz oldukları görüşünü de benimsemişlerdir.

 

3. Hanefi mezhebinden Kemaleddin ibnu'l-Humum, Fethu'l-Kadir adlı eserinde, "köpeği av, yahut hayvan, ev ve ziraat muhafazası için edinmek icma (ittifak) ile caizdir. Lakin hırsız, yahut düşman korkusu olmadıkça onu eve sokmamalıdır" demektedir.

 

 

BAZI HÜKÜMLER:

 

1. Hadis'i şerif Allahu Teala'nın kullarına lutüf ve merhametle muamele ettiğine bir delildir. Çünkü Resulünün diliyle ihtiyaç duydukları av köpeğine, çoban köpeğine ve ekin bekleyen köpeğe izin verdi de melaikenin eve girmesine mani olan ve insanları korkutan köpeklerin beslenmesini, aynı zamanda insanların sevabını da azaltacağı için yasakladı.

 

2. Köpek taşıma, bir gaye için olduğundan, insanların menfaatına olmayan, süs köpeği ve faydasız bütün köpeklerin taşınması yasaktır.